Manufaktúra

az arany középút

A név választás sok mindent meghatároz, egy cég születésénél még inkább, mint egy gyermeknél. A cég neve kifejezi az alapítók szándékát, lehetőleg tömören, hogy minden ügyfél számára világos legyen, milyen értékeket képvisel a cég. Mi is olyan cég nevet választottunk, amelyik kifejezi fő értékeinket, és filozófiánkat.

A céget 2006-ban alapítottuk azzal a céllal, hogy szoftver termékek fejlesztésével, rendszer-integrációs és üzemeltetés támogatási szolgáltatással támogassuk kis és közép vállalati ügyfeleinket. Termékeinknél és szolgáltatásainknál elsősorban a minőséget, és az ügyfél számára értéket jelentő funkciókat helyezzük előtérbe. Ennek megfelelően döntöttünk úgy, hogy a 'szoftver' szó mellé a 'manufaktúra' főnevet, mint működési módra jellemző szót választjuk. Így lett a cég neve Verhás & Verhás Szoftver Manufaktúra, illetve angolul Verhas & Verhas Software Craftsmen.

Mit jelent a manufaktúra cégünk nevében?

A cég működési módja szerint "manufaktúra", ami testreszabott, az ügyfél igényeit messzemenőkig figyelembe vevő minőségi termékeket hoz létre. Sokat gondolkodtunk azon, hogyan akarunk szoftvert fejleszteni. Lassan 20 éves szakmai múltunk során találkoztunk sokféle szoftver-fejlesztési módszerrel (közben maguk a módszerek is fejlődtek), és azt láttuk, hogy három fő megközelítés létezik:

  • Céh
  • Manufaktúra, és
  • Gyár.

Céh, Manufaktúra vagy Gyár?

A céhszerű termelésre az a jellemző, hogy a terméket egy ember állítja elő az elejétől a végéig. Minden munka folyamathoz ért, igazi mester ember, vagy ha úgy tetszik "művész"; és ha valóban jól érti a szakmáját, akkor kiváló termékek kerülnek ki a keze közül. Nem ajánlhatjuk azonban jószívvel egyik ügyfelünknek sem, hogy ilyen mester emberrel szerződjön szoftver fejlesztésre, üzemeltetésre, mert innen kezdve az összes szoftver, a működés, amelyen maga a cég működése is múlhat egyetlen ember kezébe kerül. Még ha mégoly becsületes is a szoftver-iparos mester, ha megbetegszik, vagy inkább megnyeri a Lottó ötöst, és érdektelenné válik, a cég üzemelése hatalmas veszéllyel néz szembe: olyan szoftver fut a gépeken, amire nincs támogatás, nem ért hozzá senki aki hajlandó lenne állítani, javítani a szoftveren ha szükséges.

A gyárban a futószalag mellett gyártják a tömegterméket, mindenki csak ahhoz ért, ami a feladata, ahhoz nagyon, de nem látják át az egyes szereplők az egész folyamatot. Emiatt előfordulhat, hogy olyan szoftver készül, amelyiknek a minősége hullámzó, egyes funkciók kiválóak (nem mindig a legfontosabbak), míg más funkciók éppen csak megfelelnek, vagy kemény kompromisszumokat kell kötni. Viszont egy szoftver-gyár nem áll le, mindig lehet számítani rá, hogy előbb vagy utóbb leszállítja a terméket, szolgáltatást.

A manufaktúra más. A manufaktúrában többen dolgoznak. Mindenki a maga területének a szakembere, mestere, de mindenki pontosan tudja, hogy mi készül, érti az egész munka folyamatot, csak éppen pontosan azt csinálja, amihez a legjobban ért. Ha azonban valaki kiesik a sorból mindig van olyan, aki helyettesíteni tudja. Talán egy ideig nem olyan szinten, mint a szakterület legjobb szakembere (ezért ő a legjobb), de megfelelően jól. Mivel az egész munka folyamatot átlátják a kollégák, a legalsó bitektől az ügyfél üzleti érdekekig mindenkinek van fogalma róla, hogy mi miért szükséges, mi a fontos az ügyfélnek. Nem lesznek olyan program részek, amelyek tökéletesre vannak csiszolva, pedig soha nem használja őket senki, de minden szükséges funkció legalább olyan minőségben készül el, ahogy azt az ügyfél igényei megkívánják.

A teljes folyamat és a részletek ismerete azonban nem csak azt eredményezi, hogy valamilyen gond esetén minden érintett minden szükséges információval rendelkezik a kérdés megoldásában, de azt is, hogy a résztvevők látják munkájuk értelmét, és így megelégedetten, nyugodt szellemi környezetben végzik a munkájukat. Ez pedig a jó minőség alapvető feltétele.

Hát ezért manufaktúra...

Bookmark and Share
Friss hírek

2011. szerpember 9.

Kibocsátottuk a Pegamento TR, soapUI modult, amelyiklehetővé teszi, hogy soap szervizeket úgy teszteljünk, hogy közben nem kell helyességellenőrző kódot írni. A modul minden teszt futtatást adatbázisban tárol és az egyes futások eredményei összehasonlíthatóak, és minden lényeges eltérés a futási eredmények között automatikusan felderíthető.

Olvassa régebbi híreinket is!